Een veelgestelde vraag vanuit de markt is dat een schakelaar moet voldoen aan IP69K. Doorgaans omdat dit de hoogste codering is waar een veiligheidsschakelaar aan kan voldoen. Dit geldt niet alleen voor schakelaars, maar bijvoorbeeld ook voor lampen, horloges en andere elektronische apparatuur. Onze ervaring leert dat lang niet iedereen weet waar de IP codering voor staat. Daarom willen wij in deze blog het verschil uitleggen tussen IP67 en IP69K. Er zijn veel meer coderingen, echter zijn dit de twee meest gebruikte coderingen bij veiligheidsschakelaars.
IP codering: opbouw en uitleg
Om het verschil tussen IP67 en IP69K goed uit te leggen is belangrijk dat we weten hoe deze codering is op gebouwd.
Waar staat IP voor?
De codering bestaat uit de twee letters IP, wat staat voor Ingress Protection. De IP rating systeem heeft betrekking op de bescherming tegen omgevingsfactoren zoals vloeistoffen en vaste stoffen. Dit systeem is een internationaal erkende schaal.
Eerste cijfer, tweede cijfer en de letter K
Het eerste cijfer staat voor de hoeveelheid bescherming tegen vaste deeltjes zoals stof, grind, zand etc. Het tweede cijfers staat voor vloeistoffen, hoe goed is de bescherming tegen binnendringend vocht. Als laatst kan er bij sommige coderingen een k worden toegevoegd. Deze geeft aan dat de bescherming tegen vocht zodanig goed is dat zelfs met hoge druk en hoge temperatuur gerichte waterstralen er niets kan binnendringen.
Welke cijfers worden er gegeven?
De cijfers die gegeven worden voor het eerste getal beginnen bij 0 of X (geen bescherming) tot 6. Dit betekent dat de schakelaar geheel bestand is tegen (fijn)stof. Onderstaand kunt u alle mogelijkheden van het eerste cijfer zien.
Bij het tweede cijfer begint het ook bij 0 of X tot maximaal 9 wat betekend dat de schakelaar vochtdicht is. Dit is binnen bepaalde industrieën ontzettend handig en soms zelfs een vereiste. Hier vertellen wij zo meer over. Onderstaand ziet u alle mogelijkheden:
Eerste cijfer
- 0 of X. Geen bescherming
- 1. Grote voorwerpen
- 2. Middelgrote voorwerpen
- 3. Kleine voorwerpen
- 4. Spitse voorwerpen
- 5. Stofbescherming
- 6. Stofvrij
Tweede cijfer
- 0. Geen
- 1. Druppeldicht type 1
- 2. Druppeldicht type 2
- 3. Spatdicht
- 4. Plensdicht
- 5. Sproeidicht
- 6. Waterbestendig
- 7. Dompeldicht
- 8. Waterdicht
- 9. Vochtdicht
Het verschil tussen IP67 en IP69K
Om het verschil te weten tussen IP67 en IP69K moeten we dus kijken naar het tweede cijfer. Het eerste cijfer is namelijk bij beide een 6 wat inhoud dat bij beide coderingen de schakelaar stofdicht is op het hoogste niveau.
Wat is dan het verschil tussen de 7 (dompeldicht) en de 9 (vochtdicht)?
De 7 betekent dat de schakelaar nog steeds werkend blijft als hij ondergedompeld wordt tot 30 minuten op één meter diepte. Dit wordt ook dompeldicht genoemd. Met deze codering kan een schakelaar dus prima buiten of in een vochtige ruimte gebruikt worden.
De 9 staat zoals gezegd voor vochtdicht. Dit betekent dat de schakelaar blijft werken in een omgeving waar de vochtigheidsgraad 90% of meer is en geschikt is tegen hogedruk reiniging. Dit cijfer wordt eigenlijk altijd gevolgd door de k, dus ook bestand tegen gericht hoge druk en hoge tempratuur waterstralen.
Binnen welke industrieën is welke IP codering voor schakelaars noodzakelijk?
Wanneer u een veiligheidsschakelaar nodig hebt die buiten of in een vochtige ruimte gebruikt wordt is IP67 voldoende. Wanneer de schakelaar wordt gebruikt in een omgeving die vochtig is en de schakelaar wordt met hoge druk gereinigd, dan adviseren wij IP69K. Dit komt bijvoorbeeld voor in de food industrie of waar men werkt met chemicaliën.
Wanneer u na het lezen van dit bericht nog vragen heeft, voelt u zich dan vrij om dit geheel vrijblijvend bij ons voor te leggen. Dan kijken wij samen naar het antwoord of de beste oplossing voor uw situatie.